Minikay
數碼及社交網絡營銷課程

影視行業受挫 🛑
Minikay 喺南京藝術學院讀書,並開始佢嘅電視事業。雖然人工唔高,但佢希望繼續喺呢個行業深造。不過,就喺佢踏入正軌時,COVID疫情嚟咗,對電影同電視行業造成毀滅性嘅打擊。Minikay 分享:「再搵唔到相關工作,整個行業停滯不前。」

💪 追求進修提升自己 💼
疫情期間,Minikay 轉向做 Freelance 影片剪輯工作維持生計。雖然佢好鍾意呢份工作,但自由職業嘅唔穩定性令佢感到冇辦法長久維持。Minikay希望喺市場營銷領域有所發展,但發現好難喺自由職業同全職之間搵到平衡。佢意識到自己需要更多嘅數碼營銷技能,先可以喺佢而家做嘅廣告同社交媒體領域真正有所成長。佢係訪問提到:「冇呢啲技能,我好擔心自己好容易被取代。」

📚 遇見 Generation 香港 🌟
Minikay 喺網上接觸到 Generation 香港,希望提升自己嘅技能。係課程中佢學到唔同數碼營銷技能,為佢嘅新職業道路提供咗動力,仲得到咗導師同強大就業支援。佢提到:「Generation 不但提升我嘅實戰技能,仲令我個人信心提高。」

Minikay特別感激 Generation 香港幫助佢認識到自己嘅導師,佢亦分享:「我嘅導師有豐富經驗。佢雖然好忙,但每兩個星期都會跟進我嘅情況,甚至項目完咗之後都仲保持聯繫。」

💼 開展全新職業生涯 🚀
Generation 幫佢安排咗工作面試,畢業後無耐,佢就獲得咗一份全職工作。佢同我哋講:「面試完即刻有 offer,呢個好罕見。我本來以為 Generation 只會提升我嘅技能,仲可以搵到咁啱我嘅工作。」

加入Generation之後,Minikay 嘅職業生涯有重大改變。喺我哋最初嘅交談中(2023年底),佢已經喺 Look4kol 擔任營銷經理,最近佢轉職到倫敦嘅國際社交媒體創意機構 The Goat Agency,擔任高級產品同運營專員崗位。

🌟 如果你也想在數營銷領域取得突破,就像Minikay一樣,加入Generation香港,提升你的技能,開啟新職業生涯!🚀